Kompetenceprofilen kan med fordel bruges, når en leder eller kontaktperson+ skal beskrive eller arbejde med (egen) funktion, rolle, opgaver og ansvar, organisatorisk placering og didaktisk organisering i kædeansvaret.
Profilen kan bruges som forståelse af kontaktperson+s individuelle handlingsberedskab direkte i relation til opgaven eller til situationen: at vide, at kunne og at handle på det rigtige tidspunkt.
Kompetenceprofilen beskriver altså kontaktpersonens arbejdsfelt i kædeansvaret, og ikke enkelte professioners faglige discipliner. Kompetenceprofilen er ikke en professionsbeskrivelse. Der findes i Danmark ikke en entydig profession for funktionen eller rollen som kontaktperson i KUI-lovgivningen, således heller ikke for kontaktperson+.
De fagprofessionelle, der kan indgå i kædeansvaret som kontaktperson+, vil sandsynligvis ofte være uddannelsesvejledere i kommunerne (tidl. UU). Det kan også være socialrådgivere eller (social)pædagoger, jobcenterkonsulenter eller fra andre funktioner af KUI.
Fra ungdomsuddannelsesinstitutionerne kan fx fastholdelsesvejledere, (kontakt)lærere, m.fl. understøtte kontaktperson+ i kommunen. Tilsvarende i princippet fra civilsamfundet og det lokale erhvervsliv.
OBS Kontaktperson+ funktionen kan evt. bestå af et team, afhængig af lokale forhold og muligheder. Der findes i øvrigt kontaktpersonordninger i andre afgrænsede dele af den kommunale forvaltning, bl.a. på social- og beskæftigelsesområderne.