De fagprofessionelle i den kommunale ungeindsats og i de samarbejdende organisationer har forståelse for, at deres roller kan skifte undervejs i forløbet, afhængig af hvad der giver mening for den enkelte unge. Roller som vejledning, undervisning, mentorskab, og lignende, kan være integreret i forskellige fagprofessionelle sammenhænge og deres organisationer.
- Hvilke fagprofessionelle roller kommer i spil ved de unges individuelle forløb?
- Hvilke forskellige aspekter dækker de forskellige roller over, også set i lyset af den fagprofessionelles organisation?
- Hvordan og hvor detaljeret beskriver I jeres opgaver og kompetencer, især mhp. de enkelte unge? Hvilke bemyndigelser har I?
- Hvilke eventuelle mål for de enkelte unge er knyttet til jeres rolle i kraft af jeres organisatoriske tilhørsforhold?
- Hvilke fagprofessionelle roller kan bidrage ved arbejdet med hvilke delmål hos de unge?
- Har I et fælles sprog omkring de unge? Hvilke fagudtryk benytter I, og dækker de over det samme?
- Kontaktpersonen i KUI har en særlig rolle. Har I afklaret kontaktpersonensprofil og kompetencer? Se evt. Kompetenceprofil for kontaktperson+.
Eksempel: Tårnby Kommune
Ungeguide og vejleder Karin Rahbæk beretter om, hvordan forskellige fagprofessionelle har hver deres rolle i kædeansvaret og træder til, afhængig af de lige præcis de behov, som de unge har individuelt. Ungeguiden fungerer som den koordinerende kraft i dette samspil.
Læs mere
Andy Højholdt (2016). Tværprofessionelt samarbejde – i teori og praksis. 2. udgave. Hans Reitzels forlag.
Leif T. Kongsgaard (2017). Multiteoretisk praksis i socialt arbejde. 2. udgave. Samfundslitteratur.
Mik-Meyer, Nanna (2018). Fagprofessionelles møde med udsatte klienter – Dilemmaer i den organisatoriske praksis, Hans Reitzels Forlag.
Praksis + Perspektiv 4.4. (2018). Samarbejde på tværs – om vejledning og uddannelse. Undervisningsministeriet.
Skov, T. K. (2021). Lærerrollen der blev væk: opbygningen af et transformativt lærerideal. Nordic Journal of Vocational Education and Training. 11, 2, s. 117-131.
Skov, T. K. & Mølgaard, L. B. (2021). Lærerens rolle på FGU: Individuel tilpasning, omsorg og improvisation i et nyt pædagogisk landskab. Tidsskriftet Specialpædagogik. 3, 3, s. 28-40
Sørensen, D. (2019). Professionel dømmekraft. Om at vende indsigter til nye udsigter gennem eksperimenterende lærerpraksis. Dansk pædagogisk tidsskrift.
Wenger, E. (2004) Praksisfællesskaber – Læring, mening og identitet, Hans Reitzels Forlag